Limma botten och lock
Kategori: Allmänt, Instrumentbygge
Bakstycket till ljudlådan byggs av björk i så små dimensioner att jag måste göra den i 4 stycken. Helst vill man bara ha två delar, som dessutom ska vara spegelbilder av varandra, d v s två ämnen som har sågats ut bredvid varandra i samma planka och som sedan läggs ut i vad som på engelska kallas för 'book matching'. I mitt fall är de två mittdelarna från var sin sida av mittnerven från utgångsplankan. Sedan är de yttre delarna bookmatchade i förhållande till sin granne. Svårt att hänga med? Strunt samma...
Här är i alla fall bakstycket i limning:

Det gäller att hålla ihop delarna så att de limmas i plan, samtidigt som man får ett jämnt tryck på skarvarna. Det går åt många tvingar. Jag fick springa iväg till ÖB och köpa fler, eftersom jag inte hittade alla.
Efter limningen har jag grovsågat konturen:

Första glimten av det kommande instrumentet.
Locket har jag limmat i två bookmatchade delar. Innan jag limmade prövade jag att hyvla ner ämnena för hand. Jag får inte plats med dem i hyveln och skulle inte våga slänga in dem ändå med tanke på hur det gick igår med bakstycke och sarg. Jag märkte att granen lätt fläkte upp och jag upptäckte också att ämnet hade fullt av uppfläkta märken redan från start. Urk! Det blir till att sandpappra ner till rätt dimension och hoppas att uppfläkningarna slipas bort då. Locket är definiotivt av sämre kvalitet än jag hoppats på.
Inför de kommande arbetena med att sätta på ribbor på lock och botten har jag roat mig med att tillverka en slipmall. Det har jag saknat i alla mina tidigare instrumentbygge och när jag väl har tillverkat den kan den nog komma till nytta i fler byggen. Den består av en spånplatta där jag fräst/karvat/slipat fram en skålning på ca 6 mm. Skålningen har en radie av dryga 3 meter. Utifrån en mall som jag gjorde i datorn i Sketchup har jag ritat upp ett antal koncentriska cirklar på spånplattan som jag sedan har fräst ur med olika djup. Därefter har jag gått på med bildhuggarjärn och slutligen med excenterslipmaskinen. Så här ser den ut nu:

För att man ska kunna se skålningen tog jag också denna bild:

Skålen ska jag sedan limma in med sandpapper så att jag kan forma ribbor med med rätt radie. Den tjänar också till att vara limningsjigg när jag sedan ska limma fast ribborna.