Greppbräda och stränghållare
Kategori: Allmänt, Instrumentbygge
När kroppen är "snickarfärdig" så återstår några instrumentdelar som ofta köps färdiga, men som jag helst gör själv. Här följer en beskrivning av hur jag gör greppbräda och stränghållare.
Greppbrädan vill man ha i ett mörkt och hårt träslag - idealet är ebenholts. På många äldre lite billigare instrument är det faktiskt päronträ som man färgat svart, vilket märks med åren när färgen nöts bort. Jag arbetar med ett teakliknande träslag som jag köpte för ett antal år sedan. Jag vet inte vad det heter, men jag tror det används till trösklar. Det är inte fullt så mörkt som jag skulle önska, men det ger mina instrument ett typiskt utseende som gör att jag är rätt nöjd med det. Till början sågar och hyvlar jag ut ett helt rätvinkligt stycke med rätt tjocklek:

Måtten var greppbanden ska sitta låter jag datorn räkna ut och markerar med penna och vinkelhake. Därefter är det dags att såga ut skåror. Till det har jag för första gången en specialtillverkad såg. Innan har jag arbetat med en såg där jag bankat in tänderna så att skränkningen försvunnit och därigenom fått ett tillräckligt smalt sågspår, men det var ofantligt mycket skönare att arbeta med ett riktigt redskap. Så småningom ska jag väl även köpa en speciell gerlåda, men tills vidare så kör jag med min egna:

Efter sågandet kan jag våga mig på att forma greppbrädan efter halsens mått:

Sedan behöver jag markörer i greppbrädan så att jag kan hålla reda på banden när jag spelar. Normalt är det runda prickar eller någon mer "fancy" form av pärlemor. Sådana prickar köper man för en spotstyver på postorder, men eftersom jag älskar att göra det svårt för mig, så gör jag egna inlägg i trä. Tidigare skrev jag att jag skulle göra dem i päronträ, men det blir för lite kontrast mot greppbrädan, så jag gör dem i den ljusare björken istället. Formen fick bli den enklaste - en kvadrat ställd på högkant:

Här pågår arbete med att lägga in dem i greppbrädan på 3:e, 5:e, 7:e, 10:e och 12:e band:

Verktyget på bilden är en karvsnittskniv. Med den så skär jag ut konturerna. Förutom den så använde jag mig av en liten kniv för linoleumsnitt, ungefär som ett bildhuggarjärn i miniatyr, som jag sedan gröpte ur träet.
Efter nedslipning ser det riktigt bra ut:

Stränghållaren behövs eftersom mandolan, liksom mandoliner, har "flytande" stall. Annars har många stränginstrument, t ex de flesta gitarrer, ett stall som man även fäster strängarna i.
Jag gör den väldigt enkelt från en aluminiumplåt. Inte det ideala materialet, men det är möjligt för mig att bearbeta med mina verktyg, som är anpassade för trä. Här kommer några bilder från tillverkningsprocessen:




Lite putsarbete med fint våtslippapper och svinto och sedan är den klar.
Vad som återstår:
Nu är det två små detaljer som ska tillverkas. Stallet som sitter på locket och för över ljudet från strängar till kroppen och sadeln som sitter längst upp på halsen. Sedan ska greppbrädan limmas på och därefter är det ett rätt stort och omständligt arbete att få på greppbanden på greppbrädan. Stämskruvarna ska monteras och sadeln limmas på. Stallet sitter löst och justeras till rätt höjd och perfekt passning mot kroppen i samband med strängningen.