larsgrahm.blogg.se

An amatheur luthier's experiences.

Ljudhålet och en egendesignad "rosett"

Kategori: Allmänt, Instrumentbygge

Parallellt med att jag gjort klart bakstycket så har jag arbetat med locket. Innan jag kan ribba upp det så måste jag ordna med ljudhålet och det som brukar kallas rosett. Det är ringarna och mönstren runt ljudhålet som brukar kallas så. De ser ofta väldigt dekorativa ut, men de sitter där främst för att stadga upp ljudhålet. Eller noga räknat så är det främst locket som behöver stadgas upp, p g a att hålet sitter där och hela locket ustätts för en enorm påfrestning från strängarna.
Jag har inte lust eller ork för att göra en klassisk rosett, utan har försökt hitta en egen design, som är en lagom avvägning mellan funktion, arbetsinsats och ett särpräglat utseende. Jag fastnade för denna lek med passaren:
 
Så här tänker jag mig det på instrumentet:
 
Nu blev det också dags att börja använda de vackra fanéren i päronträ som jag tog fram för några dagar sedan. Jag slipade ytterligare ner tjockleken på två av dem och började rita ut bitarna från pappersmall:
 
Bitarna skars ut med en mattkniv. Sex sammansatta bitar blev till den här formen:
 
Men för att det skulle bli lättare att sätta samman med tajta skarvar, så sågade jag först bort den inre trekanten, så att bara den yttre formen blev kvar. Jag limmade bitarna i varandre med epoxylim markerade ut deras form på locket och började försiktigt skära ut formen.
Det blev en del tabbar under arbetet. Bl a gled rosetten medan jag skar ut konturen med en skalpell. Målet är att skära ner ungefär halva lockets tjocklek och den delen av arbetet gick åtminstone bra.

Här ser vi rosetten på plats och färdig för limning:
 
Efter limningen slipade jag ner rosetten till lockets höjd. Därefter satte jag en skalpellkniv i passaren, markerade ljudhålets cirkel och skar därefter ut ljudhålet. Jag hade tänkt avsluta inlägget med att visa det färdiga resultatet, men blogg.se krånglar och vägrar ladda upp.
 
Kommentera inlägget här: